ABD’deki Halkbank davasında karar çıkmadı! Hakemler farklıydı
New York Federal Mahkemesi’nde 2016’da başlayan Rıza Zarrab davasında sanık olarak eklenen Halkbank için bugün ABD’de temyiz davası görüldü.
HALKBANK İDDİALARI REDDETMİŞTİ
Reuters’te yer alan habere göre Halkbank, ABD yaptırımlarından kaçmak için paravan şirketleri kullanarak banka dolandırıcılığı ve kara para aklama yöntemleri kullandığı yönündeki iddiaları yalanladı.
Halkbank, Türkiye için bir kamu kurumu olduğu için Yargıç Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası’na göre ABD’deki bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağı iddiasıyla üst mahkemeye başvurdu. Halkbank’ın başvurusunu da kabul eden yüksek mahkeme, avukatların tek oturumda dinlenmesine karar verdi.
İRAN DURUMU
Halkbank hakkında ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak, İran’a para transferi yaparak Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak ve kara para aklamak suçlarından dava açıldı.
Halkbank ve ABD Adalet Bakanlığı Başsavcılığı, bugün görülen duruşmada mahkemeye yazılı olarak sundukları savunma ve gerekçelerini mahkemeye sözlü olarak açıklayacak.
Halkbank hakkında 15 Ekim 2019’da açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu iddia edildi.
HAKİMLER BÖLÜNMÜŞ
Halkbank’ın avukatları ve savcılık, iddialarını ve savunmalarını en fazla 30 dakika içinde sunduktan sonra mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı. Mahkemede hazır bulunan yargıçlar Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch ve Sonia Sotomayor, Halkbank davasının diğer ülkelerle ilgili yargılamalarda sorun yaratabileceğini düşündüler.
KARAR YOK
Halkbank’ın itirazına ilişkin bugünkü duruşmada karar çıkmadı.
Uzmanlar ayrıca, Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasının önünü açmasının en değerli sebebinin, kanunla ilgili olarak farklı istinaf mahkemelerinde alınan farklı kararlara emsal teşkil etmesi olduğunu belirtiyor.